aorr academia-nationala-bodyguard vulcanizare vulcanizare

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

 

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată anual la data de 3 decembrie, începând cu anul 1992, când  a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a promova  conştientizarea  obstacolelor cu care aceste persoane se confruntă în viaţa de zi cu zi şi pentru a sărbători realizările înfăptuite de persoanele cu dizabilităţi.

Organizaţia Naţiunilor Unite a elaborat o strategie internaţională pentru a pune într-un cadru legislativ drepturile acestor persoane respectiv, Convenţia pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi care a fost ratificată de 153 ţări, printre care şi România, în anul 2010.

Persoanele cu dizabilități sunt parte a societății, dizabilitatea este doar un aspect de percepție, fiecare persoană poate să facă lucruri remarcabile.

De cele mai multe ori, defectele vizibile ale unui handicap pot conduce la discriminare, din partea societății, a persoanei în cauză și implicit la diminuarea libertății de expresie și de acțiune a acesteia. Deficiențele, dizabilitățile, pot fi vizibile sau invizibile, permanente ori temporare, progresive, sau chiar regresive.

Integrarea și incluziunea persoanelor cu dizabilități sunt condiții ale respectării drepturilor fiecărui cetățean. Principiile fundamentale, care au schimbat realitățile din domeniul calității vieții, educației și integrării persoanelor cu dizabilități în viața socială au ca fundament drepturile omului.

             Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia vor marca această zi prin organizarea în data de 3 decembrie a.c., de la ora 15,00,  la Casa de Cultură a Studenților a evenimentului ”Bucuria Darului” cu participarea persoanelor cu dizabilități din centrele rezidențiale și de zi din județul Alba.

Acest eveniment reprezintă un prilej şi o şansă, în acelaşi timp, pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere, să promovăm înţelegerea dizabilităţii şi să ne mobilizăm pentru asigurarea  unei vieţi demne pentru toți cetățenii.

Ignoranţa, discriminarea, preconcepţiile duc la izolare, la ridicarea unor bariere între persoanele cu dizabilităţi şi comunitate. De aceea, este important ca noi, toţi, să înţelegem că persoanele cu dizabilităţi sunt ca noi, dar că ele fac lucrurile, pe care noi le consideră obişnuite, mai diferit şi că au nevoie de condiţii adaptate abilităţilor şi experienţei lor.

Persoanele cu dizabilități sunt oameni care au nevoie o îngrijire mai deosebită, mai atentă, dar mai ales au nevoie de recunoaşterea lor ca membrii cu drepturi depline în viaţa social-economică.

 

ZIUA ONLINE PREZENTĂ LA DATORIE!

Detectiv Sibiu

Give a Comment