Urși uciși pe asfaltul Patriei – Animalele sălbatice în primejdie – Prefect demis!

Un incident strigător la cer petrecut în Harghita scandalizeaza opinia publică și ne arată încă o dată că autoritățile sunt incapabile să reacționeze în situațîi limită.

Strict din vina oamenilor, care n-au avut tăria să își asume o decizie, un urs a agonizat 17 ore după ce a fost accidentat grav de o mașină. În tot acest timp, deși avea dureri groaznice și trei labe rupte, a fost păzit nu și tranchilizat.

Cei care au stat lângă el s-au temut să nu fie acuzați de braconaj. Ministrul Mediului îi contrazice ferm și spune că tocmai legea le permitea să curme suferință animalului.

Victima colaterală în scandal este prefectul județului, care a fost demis.

Accidentul în urmă căruia a fost rănit ursul a avut loc seară trecută, în jurul orei 18:30 de minute pe drumul național 13A, între Praid și Sovata. În mașina care a lovit animalul erau doi soți și copilul lor. Toți trei s-au speriat îngrozitor, însă numai ursul a fost rănit extrem de grav.

Animalul ignorat

Scandalos este că din acel moment a început o lungă și dureroasă agonie pentru biata salbaticiune care, în loc să fie ajutată, a fost doar păzită.

Responsabilii locali au invocat faptul că nu au o pârghie legală să intervină fără derogare de la Ministerul Mediului.

„De aseară așteptăm rezoluții să vedem dacă primim vreo aprobare de împușcare. Am vorbit și cu domul ministru să dea aprobare de împușcare”, declara primarul localității Praid, Alexandru Bokor.

Primul veterinar a ajuns la locul accidentului încă de aseară. Concluzia evaluării a fost că animalul trebuie tranchilizat și ucis. Doar că abia astăzi, în jurul orei 11.00, a început procedura.

„Este un mascul de cel puțîn zece ani, în jur de 350 de kile, are trei membre rupte. Nu poate fi salvat, operat”, a declarat veterinarul Mihaly Laszlo.

De cealaltă parte, ministrul Mediului spune că trebuia luată o hotărâre imediat, deoarece ursul a fost rănit accidental așadar nimeni nu putea fi acuzat de braconaj.

„Am avut discuții cu colegii de la minister încă de aseară, spunându-le celor din comitetul de permanență dacă nu vor interveni, să fim pregătiți să dăm această derogare. Abia astăzi la ora 11 au solicitat ministerului derogarea pentru recoltarea acestui animal”, a declarat minsitrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Prefectul de Harghita demis

În urmă scandalului, ministrul de Interne a început procedura de demitere a prefectului de Harghita.

„Nu a fost niciun act de braconaj, niciun act ilegal. Cred că ar fi fost rezonabil pentru orice procuror sau judecător să înțeleagă contextul și ancheta n-ar fi avut o finalitate negativă pentru oricine ar fi intervenit. Eu cred că e o slăbiciune a instituțiilor în a-și auma”, spune Mihai Pop, din cadrul Asociației pentru Conservarea și Dezvoltarea Biodiversității

Culmea este că în august la Ministerul Mediului autoritățile au căzut de acord că, în astfel de cazuri, nu trebuie solicitată derogare de la minister, ci se decide la nivel local intervenția imediată.

„Tot ce înseamnă pregătire și armonizare a acestor acte normative s-a blocat, n-aș putea să va spun în ce motiv. Intervenția jandarmeriei în asemenea cazuri este în dezbatere în camera deputaților de un an și jumătate”, mai spune Mihai Pop.

Marmureanu Biro Leonard, asociația de vânători Târnava Mică:
„De doi ani am cerut de la prefectul județului harghita să se ceară în blanco, patru autorizații de urși pentru situații de genul acesta, până acum nu să făcut nimica”, declară și Marmureanu Biro Leonard, din cadrul Asociației de vânători Târnava Mică.

Abia după 17 ore înfiorătoare, ursul a fost împușcat. Oribil este că astfel de accidente sunt tot mai dese pe șoselele din România. Numai în județul Harghita, au avut loc patru în ultima lună.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri

La data de 17.11.2019 în jurul orei 22.30 o ursoaică a fost lovită mortal de un autoturism pe DN1, km. 290+800m (Hula Bradului spre Bradu jud. Sibiu).

Autoturismul prezenta doar daune materiale, nefiind persoane ranite.

AJVPS Sibiu au sosit la fața locului pentru a ridica ursul.

Urs Lovit pe autostradă:

Accident pe Autostrada A1 – Un urs mort – Cine se face vinovat? – Români treziți-vă!

  • 112
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă-ne un comentariu

avatar